Chattaal: een taal apart
Tegenwoordig wordt er veel gecommuniceerd via elektronische apparaten, zoals computers, telefoons, tablets en soortgelijke apparaten. Het nadeel van deze toestellen is dat u eigenhandig het bericht dient te typen, wat erg veel werk kan kosten. Daarom is de chattaal, oftewel sms taal, uitgevonden. Het is niet alleen een manier om langere berichtjes in minder tekens te communiceren, maar ook een manier om emoties beter tot uiting te laten komen. Een 'feeling gr8!' straalt namelijk mee enthousiasme uit dan 'ik voel me goed'.
De geschiedenis van sms taal
Voorheen, toen men nog geen gebruik maakte van smartphones en whatsapp, was sms dé manier om met elkaar te communiceren via tekstberichten. Het voordeel was dat je niet hoefde te bellen en dat je iemand dus 24/7 kon bereiken, ook wanneer hij of zij de telefoon niet opneemt. Het nadeel van smsjes is dat ze geld kosten en dat élk smsje maar een bepaald aantal tekens kon bevatten. Men werd steeds creatiever met taal om maar zo kort mogelijke berichtjes te maken. Chat afkortingen werden zodoende de standaard.
Enkele voorbeelden van chat afkortingen
Chattaal / sms taal is kort maar wel nog steeds leesbaar. Zo wordt het woord 'oke' vaak afkort tot 'k' en er werden vaak klinkers weggelaten. Zo wordt 'volgende week' simpelweg 'vlgnde wk'. Toch weet iedereen wat er bedoeld wordt wanneer men 'zullen we vlgnde wk afspreken' schrijft. Ook het gebruik van cijfers in woorden wordt toegepast. 'Wacht even' wordt zodoende 'w8 ff'. Verder worden Engelse afkortingen regelmatig gebruikt. 'Mijn beste vriend(in)' wordt zo simpelweg 'bff'. Chattaal is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Vooral jongeren typen steeds minder vaak algemeen beschaafd Nederlands. Soms spreekt men zelfs van taalverloedering wanneer het aankomt op msn-taal, sms taal of chat taal. Toch wordt het voornamelijk gezien als creatief omgaan met beperkte schrijf ruimte.